Top Social

Opiskelumotivaatio hukassa?

tiistai 5. toukokuuta 2015
DSC_0753 Näin alkuun pakko todeta: mun opiskelumotivaatio aina ollu keskimäärin hyvä, lukuunottamatta tietenkin joitakin lyhyitä aikoja. Mutta tiedän, että motivaation eteen on kumminkin tehtävä töitä, varsinkin jos kyse on opiskelusta. On aikoja, jolloin tassuttelen kouluun joka päivä mielelläni, millään tunnilla silmäluomet eivät ala vaistomaisesti painua kiinni ja läksyjen tekeminen on jopa hauskaa ja olen innoissani oppimisesta. Sitten on tietenkin niitä aikoja, kun joka päivä mieli tekisi jäädä sänkyyn vielä pariksi tunniksi aamuisin, tai peräti nukkua koko päivän ohi. Kevät on useimmilla sellaista aikaa. Motivaatiota on silloin tietoisesti koitettava parantaa ja otettava tsemppi päälle! Tässä mun omia vinkkejä koulumotivaation ylläpitämiseen myös näin keväisin. 
DSC_0746 1. Aseta tavoitteita
Jos jossain haluaa todella onnistua, kannattaa asettaa itselleen selkeät ja ennen kaikkea realistiset tavoitteet. Tavoitteiden ei kannata olla ylisuuria, jolloin ne ainoastaan lannistavat, kun tavoitteet eivät täytykään. Tavoitteen ei kannata olla myöskään liian helppo, koska mitä hyötyä siitä silloin olisi? Tavoitteita kannattaa asettaa niin pitkällä kuin lyhyelläkin tähtäimellä. Lyhyelle tähtäimelle asetetut tavoitteet auttavat paljon itsensä motivoimisessa. Kannattaa asettaa vaikka joka päivälle tavoite, esimerkiksi että tänään teenkin kaikki läksyt huolella. Lisäksi tavoitteiden asettaminen viikolle, tai vaikkapa kurssille on hyväksi. Jos tavoitteena on ainoastaan kirjoittaa L lemppariaineesta, tavoite on liian kaukainen motivoidakseen kauan. 

2. Kirjaa ylös
Kirjaa vaikkapa kalenteriin, mitä aiot tehdä milloinkin. Kun tehtävät on kirjoitettu ylös, niistä on helpompi pitää kiinni. Jos esimerkiksi tehtävien tekeminen ei jaksa innostaa, kannattaa alkaa pitää myös listaa vaikkapa tehdyistä tehtävistä. Kun huomaa kuinka paljon on tehnyt, se motivoi jatkamaan, ainakin minua. Kirjaa ylös myös palautettavat tehtävät. Kun kaikki on selkeästi ylhäällä kalenterissa, on helpompi huomata milloin on aikaa muille puuhilla ja milloin koulujutuille. 
DSC_0751 3. Palkitse itsesi
Kun olet saavuttanut tavoitteen, on palkinnon aika. Monesti raskaan viikon keskellä sovin jotain hauskaa seuraavalle viikonlopulle, joka on minua auttanut jaksamaan raskaimpina kouluviikkoina ja koeviikolla. Kannattaa myös asettaa itselleen muita palkintoja, kuten kun olet hoitanut tehtävän voit esimerkiksi ostaa jonkun kauan haaveilemasi tuotteen. Älä anna itsellesi kertaakaan armoa palkintojen suhteen, muuten ne menettävät merkityksensä!

4. Tsempatkaa yhdessä
Luvatkaan vaikkapa kaverisi tai siskosi kanssa toisillenne tsempata. Joskus yksin puurtaminen on raskasta, mutta kaverin kanssa yhdessä se voi olla helpompaa. Jos molemmat ovat täysillä pelissä, on vaikeampaa itse luovuttaa ja tuottaa toiselle pettymystä. Voitte asettaa jonkun yhteisen tavoitteen ja keksiä jonkun kivan palkinnon, jos saavutatte tavoitteen. Yhdessä se on helpompaa!
DSC_0748 5. Tee opiskelusta helppoa
Kannattaa hankkia asianmukaiset kynät, vihot yms, tai vaikkapa koristella ne itse. Kotonakin olosuhteiden kannattaa olla hyvät ja rauhalliset opiskeluun, älä pidä esillä houkutteita, kuten tietokonetta auki pöydällä, kun päätät aloittaa työt. Jos välineet ovat hyvät, on opiskelukin mukavampaa. Itse tykkään, että kaikille aineille on omat vihot ja siistit muistiinpanot, jolloin niiden hyödyntäminenkin on helpompaa. 

6. Asenne ratkaisee, aina!
Eniten omiin tuloksiisi voit vaikuttaa vain sinä itse, älä siis valita vaan ota vastuu itsellesi. Opiskeluun ei kannata suhtautua negatiivisesti, koska silloin mikään ei ole mielekästä. Ota positiivinen tsemppiasenne! 
Untitled
1 kommentti on "Opiskelumotivaatio hukassa?"

Kiitos kaikista kommeteista :)!