Top Social

Tarina oikomishoidostani

perjantai 16. lokakuuta 2015
PicMonkey Collage Perjantaina 9.10 juoksin kuin viimeistä päivää kohti Tampereen Coxaa, jossa erikoishammaslääkärini sijaitsee. Bussi oli ollut vähän myöhässä ja kiirehän siinä taas tuli, kuten lähes aina viimeisen kymmenen vuoden ajan, kun olen suunnannut kuukausittain hammaslääkärin vastaanotolle. Astuin sisään huoneeseen loppujen lopuksi minuutin myöhässä ja istahdin tuttuun penkkiin.

Hammaslääkäri mittaili hyppyjä ja vyppyjä hampaistani ja luetteli ne hoitajalle. En ymmärrä salaisesta hammaslääkärikielestä vieläkään mitään, vaikka olenkin sitä kuunnellut kymmeniä ja taas kymmeniä kertoja. Sen jälkeen hän luetteli hoitajalle hoitohistoriani. Kuuntelin sitä ja tuijotin kattoon. Lähes kymmenen minuuttia kestäneen luettelon jälkeen lääkäri sanoi: "Oikomishoito päätetään 9.10.2015"

Suussani todettiin vakavaa ahtautta kun aloitin koulun 2004, ja sen jälkeen aloitettiin oikomishoito. Maitohampaita poistettiin ennenaikaisesti viisi, jonka jälkeen muutaman vuoden odottelun jälkeen puhjenneet neljä rautahammasta poistettiin kaikki. Sen jälkeen minulla on ollut yhdeksät hammasraudat. Hoitojen alkaessa ajattelin, että pari vuotta tässä menee ja raudat poistetaan, jonka jälkeen minulla on täydellinen hammasrivistö, vaikka eipä Emma 8-v paljon hampaiden ulkonäöstä piitannutkaan. Toisin kävi. Nyt 11 vuotta myöhemmin minulla on edelleen kahdet hammasraudat, joita suositellaan pidettäväksi ainakin vuoteen 2019, mutta parasta olisi, jos pitäisin niitä koko elämäni. Tieto oli hieman musertava, kun vihdoin ajattelin pääseväni eroon tästä kaikesta. Nyt ei auta, kuin hyväksyä faktat.

Nykyään olen ylpeä hampaistani, enkä ole koskaan hävennyt niitä. Niiden eteen on nähty valtavasti vaivaa, niin hoitojen kuin minun itsenikin puolesta. Raudat ovat olleet kipeät päivästä ja viikosta toiseen, hampaiden poistosta puhumattakaan. Onneksi kaikki työ ja kipu kuitenkin palkitaan kauniilla ja suoralla hammasrivistöllä ja oikealla purennalla. Itkuhan siinä meinasi tulla, kun painoin oven kiinni perässäni viimeisellä hammaslääkäritarkastuksellani. Sen sijaan, että olisin toivottanut vain hyvää päivänjatkoa, sanoin hammaslääkärilleni vilpittömän kiitoksen. Kaikki on vihdoin ohi.
Untitled


DSC_0932
2 kommenttia on "Tarina oikomishoidostani "

Kiitos kaikista kommeteista :)!