Top Social

Naisena teknillisessä yliopistossa

maanantai 31. lokakuuta 2016
colorful fauxfur
"Ai sä opiskelet TTY:llä, en olisi arvannut!" -Lause, jota kuulen hieman turhankin usein tavatessani uusia ihmisiä. Ja tottahan sen ymmärtää, sillä kaikkiin kouluihin liittyy stereotypioita, ja olenkin onnistunut vetämään puoleeni juuri niitä oppilaitoksia, joihin stereotypioita liittyy erityisen paljon. Joskus stereotypioissa onkin pieni totuuden siemen, ja TTY:n kohdalla huomasin sen marssiessani pääsykokeisiin ja katsoessani ympärilleni.

Eikä siinä itsessään ole mitään pahaa, koska niinhän se menee, että tietynlaiset ihmiset hakeutuvat tietynlaisiin kouluihin ja ammatteihin. TTY:lle hakeutuvat luonnollisesti ne ihmiset, joita kiinnostaa esimerkiksi tekniikka, matematiikka ja luonnontieteteet, ja nämä aiheet kiinnostavat useammin miehiä kuin naisia noin tilastojen valossa. Ei siis ihmekään, että olen vähemmistönä yliopistollamme. Toisaalta meitä opiskelijoita on TTY:llä likimäärin 10 000, joten ei ihmekään, että sekaan mahtuu oikeasti kaikenlaista tallaajaa ja vallitsevat stereotypiat eivät kerro lainkaan koko totuutta.
colorful fauxfur
colorful fauxfur
Stereotypioista johtuen herätän ajoittain hämmennystä opiskelupaikkani suhteen. Itse olen sitä mieltä, että toisaalta sovin joukkoon kuin nenä päähän. Saatan viettää tunteja miettien yhtä tehtävää, sekä lauantait kuluvat ajoittain yliopistolla kavereiden kanssa laskemassa. Illat vierähtävät usein hujauksessa laskujen parissa. Kaikenlisäksi nautin tästä. Nautin tehtävien ratkaisemisesta ja matemaattisten aineiden opiskelusta. Siinä mielessä olen siis täysin oikeassa paikassa ja minulla ja muilla opiskelijoilla on paljon yhteistä: todellinen kiinnostus matemaattisiin aineisiin.

Toisaalta olen aivan eri maata. Matematiikan lisäksi minua kiinnostaa niin kovin moni muukin asia, kuten muoti ja kauneus, ja sen perusteella monet tekevätkin johtopäätöksensä minusta. Enkä ole ainoa, sillä eikös meillä kaikilla ole useampia kiinnostuksen kohteita. Eivätkö muoti ja matematiikka sitten sovi samaan pakettiin? Monet ihmiset määrittelevät ihmisiä ulkonäön perusteella, enkä mitä ilmeisimmin sovi nörtin stereotypiaan, vaikka sitä oikeastaan todella olen. Mielestäni matikka ja muoti pelaavat saumattomasti yhteen, sillä itse en voisi elää vain yhdelle asialle. Välillä mieleni tekee laskea kaikki päivät omissa oloissani, toisinaan taas pynttäydyn parhaimpiin vaatteisiini, kiharran hiukset ja vietän tunteja meikkipöydän ääressä. Välillä myös teen ne molemmat ja lasken täydessä tällingissä. Kaverini ovat onneksi tottuneet, että olen matikkanörtin ohessa oman elämäni prinsessa.

Ei valmiisiin muotteihin kuulu mielestäni mahtua -tai ainakin näen sen paljon tylsempänä vaihtoehtona. Vaikka nykyään tavoitellaankin aika pitkälle asiantuntijuutta vain yhdessä ja rajatussa aiheessa, itseäni kiinnostavat niin monet asiat. Juuri se tekee minusta minut: luonnontieteitä ripauksella naisellisuutta. 
colorful fauxfur
colorful fauxfur
fauxfur Nelly.com (new!)
sweater H&M 2nd hand
jeans Pieces
over-the-knees-boots H&M 2nd hand
bag LYDC London 2nd hand (new!)
gloves Citymarket
watch Ur&Penn
earrings Primark
colorful fauxfur
pics by Vilma Lehtovaara
2 kommenttia on "Naisena teknillisessä yliopistossa"
 1. Ite en koskaan oo ajatellut, että matikka tai luonnontieteet olis miehille "tarkotettuja". Tai, että ei vois olla samaanaikaan todella naisellinen ja ajatella samaan aikaaan lukuja yms. Yhtälailla mäkin oon autonasentaja, joka nähdään vielä enemmän miesten juttuna, mutta silti tykkään naisellisista jutuista ja sen huomaa mun pukeutumisesta ja meikkaustyylistäkin. Silti en siinäkään näe miksei naisellinen nainen voisi rakastaa moottoriöljyn tuoksua haha.

  Se on hassua miten tää yhteiskunta luokittelee miehet ja naiset omiin ammatteihinsa ja kiinnostuksen kohteisiin ja just esim se, että jos nainen tykkää matikasta tai esim autoista niin ei hän naisellinen voisi muka sitten muuten olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon samaa mieltä, vihaan noita "naisten ja miesten ammatteja"! Mutta tty:ssä ihmisille tulee yleensä ekana mieleen tekniikka, joka yleensä mielletään miesten jutuksi, mikä sekin on yhtä typerää. En mäkään oo ajatellut, että luonnontieteet olisivat jotenkin miehisiä, huomasin sen siinä kohtaa kun katsoin porukkaa meidän koululla, koska naisia on aika pieni vähemmistö:) kuulin myös nais-di:ltä että koko uran ajan on kyselty, kuinka kyseiselle alalle on päätynyt naisena. Siinä mielessä naisten ja miesten ammatit ovat aika syvällä vielä ihmisten käsityksissä, mikä on aika harmi:/ Naisten ja miesten pitäisi uskaltaa enemmän hakeutua juuri sille alalle, mikä itseä eniten kiinnostaa ja unohtaa naisten ja miesten alat:)

   Poista

Kiitos kaikista kommeteista :)!