Top Social

Pari sanaa joululahjoista

maanantai 21. marraskuuta 2016
christmas decoration
Se toistuu joka joulu. Joulukuun lähestyessä blogit täyttyvät mitä mahtavimmista joululahjalistoista, joissa toiveiden yhteenlaskettu hinta pyörii tuhansissa euroissa. Postauksia lukiessani jaksan myös joka joulu ihmetellä tätä kulutushysteriaa.

En näe sinänsä lahjalistoissa mitään pahaa, sillä niistähän on hyvä hakea inspiraatiota omaan toivelistaansa tai keksiä vaikkapa jollekin muulle oiva lahja. Lähinnä jaksan kummastella toivottujen lahjojen arvoa: kuka aikuinen ihminen oikeasti toivoo joululahjaksi tavaraa ja lahjakortteja satojen, ellei tuhansien eurojen edestä? Ymmärrän, että monien sukulaiset ja tuttavat kyselevät lahjatoiveista. Onhan paljon mukavampaa saada jotain, mille on oikeasti käyttöä kiireessä etsittyjen hutiostosten sijaan, jotka jäävät kaappien perukoille makaamaan.

Omassa perheessäni on ollut tapana, ettei aikuisille ostella isoja joululahjoja. Lapsena askartelimme tai piirsimme vanhemmille ja isovanhemmille jotain, nyt vanhempana ostamme siskoni kanssa lähimmille sukulaisille jotain pientä, mutta tarkkaan harkittua. Mielestäni hyvä lahja onkin juuri tarkoin mietitty saajalle sopivaksi, eikä sen arvon tarvitse pyöriä huimissa summissa. Olen kai vanhanaikainen, koska arvostan lahjassa kaikista eniten ajatusta. Kuinka ihanaa onkaan saada lahjaksi jotain, jonka on joskus ohimennen maininnut, ja lahjanantaja on laittanut sen tarkasti korvan taakse. Myös lahjat, joihin on käytetty paljon aikaa ja vaivaa, saavat sydämeni sulamaan.

Itse olen jouluna enemmän innoissani lahjojen hankkimisesta kuin niiden saamisesta. Rakastan leikkiä pientä tonttua kirjaillen ylös toisten toiveita ja kehitellä lahjaideoita omassa päässäni. Rakastan sitä, kun joku avaa hankkimani lahjan ja kasvoilla paistaa lähinnä ilosta hämmästynyt ilme. Muistan ikuisesti, kuinka viime jouluna poikaystäväni sanoi, että antamani lahja on paras, jonka hän on koskaan saanut. Sitä hetkeä tulen tuskin unohtamaan. Kuinka ihanaa onkaan saada toinen niin iloiseksi!

Kuitenkin se, mitä halusin tällä tekstillä sanoa, on että turha kulutushysteria ja omaisuuksien käyttäminen lahjoihin voitaisiin mielestäni hyvin unohtaa. Totta kai joskus voi hankkia tai toivoa jotain arvokkaampaa, mutta tärkeintä pitäisi olla ajatus lahjan takana, eikä yksinomaan lahjan arvo. Toki arvokaskin lahja voi olla rakkaudella valittu, mutta hinta ei mielestäni ole mikään itseisarvo.

Onko kellään muulla samanlaisia ajatuksia joululahjoista? Kuulisin mielelläni teidän näkökulmia! Älkääkä ottako itseenne, mukavahan se on haaveilla kaikesta uudesta ja joskus hankkiakin jotain kivaa itselleen ja muille!:)
2 kommenttia on "Pari sanaa joululahjoista"
 1. Samoilla mielillä kanssasi!
  Hirveää kulutushysteriaa ja kalliita toiveita, joita en edes ystäviltäni kehtaisi toivoa tai mainitsevani tahtovani.
  Itse tuhlaan ystävän lahjaan max 10e, mutta ostan sillä jotain mikä on hänen näköistä ja tulee käyttöön. Esim. kynttilöitä saa muutamalla eurolla ja kuka nyt ei kynttilöistä pitäisi?
  Kaikki merkkituotteet, kalliit korut jne on ihan unohdettu. Itse en edes odota ystäviltäni mitään suurta ja hienoa. Kortti on jo suuri ele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että oot samaa mieltä! En itsekään kehtaa ikinä edes haaveilla mistään kovin kalliista, yleensä jos saan jonkun kalliimman lahjan, lahjanantaja on itse sen keksinyt. Meilläkin on kavereiden kanssa kirjoittamaton sääntö, että pieniä lahjoja voidaan ostaa toisillemme, joskus muistetaan toisiamme esim leivonnaisilla tai askarteluilla :) ja niinkuin sanoit, korttikin on tosi kiva ele!:)

   Poista

Kiitos kaikista kommeteista :)!