Top Social

Ajatuksiani kuluttamisesta

lauantai 18. maaliskuuta 2017
outfit

Osta, kuluta, hanki uusi! Muoti- ja kauneusblogit ovat jo pitkään keskittyneet pitkälti uusien tuotteiden mainostamiseen ja testaamiseen, ja tuntuukin usein, että kirjoitettavaa blogiin löytyy vain silloin, kun kaapissa tai meikkikokoelmissa on jotain uutta esiteltävää lukijoille. Syyllistyn tähän ajoittain itsekin, sillä tuntuuhan se typerältä esitellä samoja asuja, joilla kuljen kaikki arkipäivät. Voiko niistä edes kukaan inspiroitua?

outfit
outfit

Fiilikseni kuluttamisesta ja shoppailusta ovat ristiriitaiset. Haluaisin aktiivisesti päivittää vaatekaappiani ja tyyliäni ja pysyä muodin mukana, mutta toisaalta olo shoppaillessa on syyllinen. Jos esimerkiksi ostan useamman uuden edullisen, halvasti tuotetun vaatteen, tunnen syyllisyyttä siitä. Nykyään pyrin hakeutumaan kaupoille harvemmin, ettei mukaan tarttuisi jotain, mitä kuvittelen tarvitsevani.


Sitä vähemmän tulee shoppailtua, mitä harvemmin hakeudun kaupoille tai selailen nettikauppoja. Toki joskus saan inspiraatiota esimerkiksi instagramista, ja tuote siirtyy ostoslistalleni sen myötä. Sekin on toisaalta parempi vaihtoehto, sillä silloin tiedän, mitä etsin, enkä vain harhaile etsimässä ”jotakin kivaa”. Ostoksista tulee siten harkitumpia, eikä syyllisyyden tunne vaivaa ihan syystäkään, sillä olen käyttänyt aikaa ostopäätöksen tekemiseen. Olen nähnyt vaivaa löytääkseni juuri etsimäni sen sijaan, että ostaisin ensimmäisen vastaan tulleen. Tuotteen käyttöikäkin kasvaa, kun se on juuri sopiva, eikä ”vähän sinne päin”. En halua kelpuuttaa "ihan jees" -vaatteita kaappiini enää. Toki aina ei voi tietää millaiseksi vaate paljastuu käytössä, mutta sitä voi kuitenkin ennakoida. 

outfit
outfit

Haluaisin kovasti panostaa myös laadukkaampiin tuotteisiin, mutta usein totuus on se, että olen sen verran pihi, etten raaski sijoittaa suuria summia esimerkiksi vaatteisiin, vaikka säästössä olisikin tarpeeksi rahaa. Vaikka sanonta kuuluukin, ettei köyhän kannata ostaa halpaa, pyrin etsimään vaatteita lähinnä kirpputoreilta. Minua ilahduttaa ajatus, että voin auttaa samalla omaa lompakkoani ja luontoa. Onneksi 2nd hand -shoppailu on yleistynyt todella paljon, joten kaikenlaisia vaatteita ja asusteita on helppoa löytää käytettynä.


Totuushan on, että itseäni inspiroivat eniten blogit, joissa yhdistellään omia vanhoja suosikkivaatteita, ja joskus yhdistetään niihin jotain uutta. Jos tyyli on tarpeeksi klassinen, samat vaatteet on helppo yhdistää uusiin uudistamatta silti koko vaatekaappia. Itselläni tähän on vielä matkaa, mutta sentään olen oppinut tuntemaan paremmin oman tyylini ja sen, millaisille vaatteille arjessani tulee käyttöä, ja millaiset ostokset ovat olleet huteja, jotka ovat jääneet kaapin perälle pölyyntymään. Se on jo hyvä alku kulutuksen vähentämisessä. 

outfit
takki Vila
kauluspaita Gina Tricot (2nd hand, Secco)
nahkahame Vila (2nd hand)
laukku Guess
nilkkurit Skopunkten
korvikset Taika-korut*
kaulakoru lahja poikaystävältäni

Kuvissa päälläni oleva asu on hyvä esimerkki sellaisista vaatteista, jotka voi yhdistää moneen. Kauluspaita on aika uusi, mutta sille on tullut jo paljon käyttökertoja, joten ennustan sen jäävän ehdottomasti vaatekaappini vakiovarustukseen. Nahkahame sen sijaan on uusi pitkään etsitty kirppislöytö. Sillä saa mukavasti ilmettä ja asennetta yksinkertaisiinkin asuihin. Takki sen sijaan on ihan vakiovarustustani. 

Millaisia ajatuksia teille herää tästä aiheesta? Kuulisin mielelläni, mitä te mietitte kulutuksesta!

kuvat ottanut poikaystäväni

Post Comment
Lähetä kommentti

Kiitos kaikista kommeteista :)!