Top Social

How to: vaatekaapin kevätsiivous

sunnuntai 16. huhtikuuta 2017
Moikka! 

Kevät alkaa olla siinä vaiheessa, että paksuimmat neuleet ja UGG:it vievät vaatekaapissa aivan turhaan tilaa, joten päätin ottaa jälleen kausittaisen vaatekaapin siivouksen projektiksi. Olemme siskoni kanssa perinteisesti siivonneet molempien vaatekaapit yhdessä, sillä yhteistuumin on helpompaa miettiä, mitä säästää ja minkä on aika antaa kaappitilaa uusille tulokkaille. Lisäksi tietenkin auttaja voi saada palkinnoksi jotakin toisen kaapista himoittua itselleen… Siirrytään kuitenkin pidemmittä puheitta itse siivousprosessiin. 

vaatekaapin siivous

Miten karsia ylimääräiset pois?

Aivan ensimmäisenä on tietenkin valittava, mikä jää ja mikä lähtee. Tämä on varmasti vaikein osuus, varsinkin jos kaappi on täynnä hyväkuntoisia ja sopivia vaatteita, mutta niitä on kerta kaikkiaan liikaa. Itselläni ei ollut tällä kertaa sitä ongelmaa, vaan lähinnä pieneksi jääneiden vaatteiden karsinta oli etusijalla. Itse haluan, että vaatekaapissani ei ole yhtäkään sellaista vaatetta, joka tulee jätettyä hyllyyn kerta toisensa jälkeen. On siis pohdittava muutamia kysymyksiä. Näiden kysymysten perusteella lajittelen vaatteet kyllä-, ehkä- ja ei-pinoihin. 

vaatekaapin siivous

1)   Pidätkö vaatteesta ylipäätään? 
Jos kaapissa on sellaisia vaatteita, jotka eivät enää sovi omaan tyyliin, karsinta on varsin helppoa. 

2) Istuuko vaate?
Jos vaatteessa on yksikin asia, joka ärsyttää sinua, ja jonka takia vaate jää usein pitkän pohdinnan jälkeen kaapin hyllylle, siitä on aika luopua. Se aiheuttaa vain vaatekriisejä.

3) Onko vaate ongelmallinen yhdistää muiden vaatteittesi kanssa?
Vaikka vaate olisikin omalla tavallaan todella kiva, mutta kaapissasi ei yksinkertaisesti ole mitään, minkä kanssa se sopisi, vaatteen on aika lähteä. Tosin jos olet tosissasi aikeissa ostaa jotain siihen sopivaa, on tilanne tietenkin eri.

4) Kuinka usein käytät vaatetta?
Arkivaatteiden kohdalla on hyvä pysähtyä miettimään, koska olet viimeksi käyttänyt kyseistä vaatetta. Jos vaatetta ei ole käytetty puoleen vuoteen, sitä ei selvästikään tarvita. Vaate saattaa myös olla haave-elämästäsi: mieti siis, tavallista arkeasti ja siihen sopivaa pukeutumista. 

vaatekaapin siivous

Kerää viimeisenä kaikki saman kategorian vaatteet (esimerkiksi t-paidat) esille, ja pohdi, onko joukossa liian monta samaan tilanteeseen sopivaa vaatetta, jotka vastaavat täysin toisiaan. Ota tavoitteeksi karsia esimerkiksi kolmesta samanlaisesta yksi pois. Jos haluat pienentää vaatekaappiasi merkittävästi, karsi saman tien kaksi kolmesta. Sopiva määrä vaatteita on sellainen, jossa et joudu kasaamaan korkeita pinoja moneen riviin. 


Tarvitseeko kaikesta siis luopua? – Ei tietenkään, varsinkin jos niitä tietyntyylisiä vaatteita käyttää viikoittain. Järki mukana tässäkin hommassa. Näihin kysymyksiin rehellinen vastaaminen auttaa kuitenkin karsintaprojektissa. Varastoon voi hyvin varata oman laatikon muistoille, kuten tuliaiseksi saadulle rakkaalle mekolle. 

Mitä tehdä ehkä-pinolle?

Ehkä-pinoon saattaa päätyä juurikin ne kiperimmät valinnat. Vaate saattaa olla todella rakas, aivan uusi mutta käyttämätön tai jotain vastaavaa, ja valinta tuntuu todella vaikealta. Olen huomannut, että itselleni ehkä-pino on lähinnä sitä varten, etten pysty suoraan myöntämään itselleni, etten tarvitse vaatetta enää. Hetken sulattelun jälkeen päätös saattaa tuntua paljon helpommalta. Vaikka tuntuukin ikävältä luopua käyttämättömästä unelmamekosta, se vie vain turhaa tilaa kaapissa. 

vaatekaapin siivous

Mitä tehdä karsituille vaatteille?

Seuraava vaihe taitaakin olla projektin työläin osa, sillä karsituille vaatteille on tehtävä jotain. Itselleni vaihtoehdot ovat lähinnä nämä: antaa sisaruksille/tutuille, myydä, lahjoittaa tai kierrättää lumput. 

1) Myytävät vaatteet

Vaihtoehtoja myyntiin on monia, ja myyntipaikka kannattaakin valita tarkkaan. Jos vaatetta on kertynyt kassikaupalla, paras vaihtoehto lienee kirppispöydän hankkiminen, sillä suuren tavaramäärän myyminen netissä voi olla todella raskasta. Mielestäni peruskaava menee näin: netissä kannattaa yrittää myydä hieman arvokkaampia vaatteita, kuten juhlamekkoja, takkeja ja niin edelleen. Vaatteet täytyy todennäköisesti postittaa, joten kukaan ei maksa euron paidan postituksesta viittä euroa.

Kirppissuosikkini Tampereella on Kirpputori Swap & Vintage 58, netissä suosikkejani ovat Secco, Zadaa ja tori.fi. Näistä vaihtoehdoista voisin kertoa ihan erikseenkin omassa postauksessa. 

vaatekaapin siivous
vaatekaapin siivous

2) Lahjoitettavat vaatteet

Monet tahot ottavat lahjoituksena vastaan vaatteita, ja kannattaa tutkia, löytyykö omalta lähiseudulta jokin sopiva taho vaatteillesi. Itse olen useimmin vienyt vaatteet UFF:in keräyspisteeseen, sillä niitä on monissa paikoissa hyvillä kulkuyhteyksillä. Myös esimerkiksi Secco:ssa on oma kierrätysosionsa, johon voit tutustua täällä. Lahjoittaessa vaatteita tulee kuitenkin ottaa huomioon, että mitkä tahansa vaatteet eivät kelpaa lahjoitettavaksi. Vaatteiden on oltava puhtaita, ehjiä ja mielellään ajanmukaisia. UFF:illa vaatteet tulee pakata pestyinä muovikasseihin, jotka tulee sulkea. Lahjoituksia tulee todella paljon, joten kannattaa miettiä, millaisia vaatteita lahjoitukseen kannattaa viedä. 

vaatekaapin siivous

3) Roskikseen?

Huonokuntoiset vaatteet, jotka eivät kelpaa lahjoitukseen tai myyntiin, täytyy myös hävittää jollain tapaa. Kaatopaikan sijaan vaatteet olisi hyvä saada uusiokäyttöön, ja nykyään monet vaatekaupat kuten H&M ottavat vastaan lumppua, ja kaupanpäälle muovikassillisesta vaatteita saa alennuskupongin.


Vaatteiden säilytys?

Karsinnasta jäljelle jääneet vaateet on hyvä säilyttää niille sopivalla tavalla. Itselläni on käytössä yksi hyllykaappi ja kaapissa hieman henkaritilaa, sekä lisäksi vaaterekki.

1) Henkariin laitan vaatteet, joita tulee käytettyä harvemmin, kuten juhlavaatteet, sekä tietenkin helposti rypistyvät vaatteet. Lisäksi vaaterekille sijoitan senhetkisiä suosikkejani ja valmiita asukokonaisuuksia, jotka helpottavat vaatteiden valintaa.

vaatekaapin siivous


2) Kaappiin viikkaan kaikki muut vaatteeni kategorioittain.

vaatekaapin siivous

3) Varastoon lähtevät tällä hetkellä esimerkiksi paksummat talvitakit ja -kengät, sekä osa paksummista villapaidoista ja housuista. Kaappiin saa täten lisää tilaa, ja syksyllä tuntuu kuin saisi uusia vaatteita, kun hakee varastosta kesäteloilla olleet vaatteet. 

vaatekaapin siivous
vaatekaapin siivous
vaatekaapin siivous

Tältä näytti mun kevätsiivous vaatekaapin osalta! Toivottavasti saitte inspiraatiota oman vaatekaappinne siivoamiseen ja karsimiseen:) Pukeutumisesta tuli kertaheitolla helpompaa!
2 kommenttia on "How to: vaatekaapin kevätsiivous"
  1. Tämä postaus oli ehdottomasti mun mieleen, itsekin sain tehtyä tällä viikolla kevätsiivouksen vaatekaappiin. Ihastelin muuten tota sun MK:n laukkua minkä vissiin löysit kirppikseltä, aivan ihana! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Johanna, kiva kuulla että tykkäsit :) Tällaiset kunnon raivaukset on välillä tosi paikallaan:) Jep se on kyllä ihana, kävi tosi hyvä säkä kirppiksellä! <3

      Poista

Kiitos kaikista kommeteista :)!