Top Social

Pari sanaa nettikommentoinnista

sunnuntai 2. huhtikuuta 2017
P3180006
Olen jo pidemmän aikaa ollut järkyttynyt siitä, miten ihmiset käyttäytyvät netissä. Kommentit ovat usein todella loukkaavia, eikä ole hetkeäkään epäselvää, kehtaisiko kukaan oikeasti sanoa tuntemattomalle (saatikka ystävälle) sellaisia törkeyksiä. Olen aiemmin vain joutunut seuraamaan sivusta loukkaavaa kommentointia, mutta viikko sitten jouduin itsekin sellaisen kohteeksi. Pahoitin todella mieleni, vaikka nettikommentteja ei kannattaisikaan ikinä päästää ihon alle. Palataanpa hetkeksi viikon takaiseen julkaisuuni eräässä Facebook-ryhmässä.

Julkaisin ryhmään kuvan asustani, joka näkyi myös blogissa viime lauantaina, ja kysyin samalla muiden mielipiteitä ja omia kuvia korkkarit + verkkarit -asuista. Vastaukseksi sain vyöryn ilkeitä kommentteja siitä, kuinka asuni ei voisi sopia kenellekään, tai kuinka näytän kommentoijan mielestä aivan keski-ikäiseltä ”pubiruusulta”. No, lähdetään liikkeelle vaikka siitä, että itsehän kysyin mielipidettä – ja kyllä, sen saa tietenkin ilmaista. En tietenkään harmistu kommenteista, joissa sanotaan, ettei asu ole omasta mielestä kiva tai tyyli ei ole kommentoijan mielestä kiva. Se on ihan jees, mutta siinä kohtaa, kun kommenttien ainoa funktio on loukata, aletaan mennä liian pitkälle.

Netissä ihmisiltä tuntuu unohtuvan, että ruudun toisella puolella on ihan oikeita ihmisiä, joilla on myös tunteet, eikä ole hyvien tapojen mukaista laukoa törkeyksiä päin naamaa. Joku kommentoikin siitä, että ajattelivatko ihmiset kirjoitellessaan ollenkaan, että kyseessä on jonkun oikean ihmisen oikea asu. Kuva ei ole netistä tongittu, vaan kuvassa todella on ihminen itse. Silloin ehkä kannattaisi käyttää edes muutama sekunti ajattelulle. Mitä kommentoija itse saa siitä, että pahoittaa jonkun toisen mielen? Niinpä. Ja näitä töksäyttelijöitä on netti pullollaan.

Osalla kommentoijista on selkeästi halu ainoastaan tuottaa huonoa mieltä. Ehkä silloin kannattaisi pysähtyä ja miettiä, onko itsellä kaikki ihan ok. Terveellä ihmisellä, jolla on hyvä itsetunto, ei ole tarvetta lytätä ja loukata muita kirjoittelullaan. Jos kommentista ei saa mitään rakentavaa irti, kannattaako sitä edes julkaista? Onko oma mielipidettä siinä tapauksessa järkevää kertoa? Jos näytän jonkun mielestä pubiruusulta siksi, että minulla on Tapparan lippis päässä, en aio muuttaa mitään. Minulle tyylini on tärkeämpi kuin jonkun tuntemattoman epäkypsästi ilmaistu mielipide. Päätin samalla, että en kaipaa moista negatiivisuutta elämääni, joten lähdin ryhmästä kokonaan. 

Suurin osa kommenteista oli kuitenkin asiallisia ja positiivista ja kannustavaa palautettakin oli mukana. Oli ihanaa huomata, että vaikkakin suurin osa kommenteista oli negatiivisia, joukossa oli myös rohkeita ihmisiä, jotka antoivat kehuja. Lisäksi oli heitä, jotka kertoivat rakentavaa palautetta, ja heitä, jotka eivät pitäneet asusta, mutta olivat kuitenkin sitä mieltä, että jokaisen kuuluu laittaa päällensä juuri sitä, mistä itse tykkää huolimatta muiden mielipiteistä.

Tästä päästään siihen, miten mielestäni netissä pitäisi kommentoida. Oman mielipiteensä saa kertoa, mutta joskus kannattaa punnita, onko siitä kenellekään hyötyä – onko palaute rakentavaa, vai voiko se loukata muita? Onko sitä tarpeellista sanoa ollenkaan? Sano siis netissä vain se, minkä kehtaisit sanoa myös todellisessa elämässä päin naamaa. Sillä pääsee jo pitkälle. 
4 kommenttia on "Pari sanaa nettikommentoinnista"
 1. Itsekin aikanani sain osani ilkeistä nettikommenteista blogin puolella ja mun kokemuksen mukaan kyse on aina kateudesta ja/tai huonosta itsetunnosta. Tänä päivänä on niin helppo piiloutua anonyymiyden taakse ja unohtaa se fakta, että myös netissä tulisi päteä käytöstapojen. Ja juurikin tuo tuntuu unohtuvan, että asioiden julkiseksi laittaminen ja mielipiteiden pyytäminen ei tarkoita sitä, että on kuin avointa riistaa, jota saa sitten haukkua ja arvostella miten sattuu. Jotenkin sitä aina unohtaa, miten ilkeitä, kateellisia, julmia ja lapsellisia ihmiset voivat olla. Ja musta tuntuu, ettei tähän puututa tarpeeksi koulujen tai vanhempien toimesta. Tietysti on vaikea tietää, mitä se lapsi siellä netissä puuhaa, mutta mun mielestä se lähtee jo ihan moraalin ja käytöstapojen opettamisesta. Kaikkein surullisintahan tietysti on se, että vain osa näistä haukkujista on näitä lapsia ja teinejä...

  Noiden ilkeiden kommenttien vastapainoksi haluan sanoa sulle, että sulla on nätti tyyli ja mielettömän kiva blogi sekä tunnut tosi symppikseltä tyypiltä. :)

  http://lemondeselonleni.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kauniista sanoistasi Leni <3 Olen samaa mieltä, usein kommentoinnin takana on kateus ja huono itsetunto. Juuri tuota samaa olen miettinyt, että miksi ihmiset kuvittelevat, että jos kertoo julkisesti jotain omasta elämästään esimerkiksi blogissa tai missä vaan netissä, sillon on vapaus olla ilkeä ja sylkeä päin kaikki, mitä mieleen juolahtaa. Samaa mieltä oon myös pikkulapsien kohdalla, nettikäyttäytymistä pitäisi opettaa enemmän koulussa, koska lapset löytävät yhä varhaisemmassa vaiheessa tiensä nettiin. Ja niimpä, usein peruskäytöstavat puuttuvat ihan aikuisiltakin ihmisiltä, mitä on tosi vaikea käsittää.

   Kiitos paljon vielä kommentistasi!

   Poista
 2. Tosi hyvin kirjoitettu postaus! Mun mielestä on niin törkeetä, että joku käyttää aikaansa toisten ihmisten loukkaamiseen tai haukkumiseen netissä, tai sen ulkopuolella. Harmi kyllä tämmöstä esiintyy ihan liian paljon, varsinkin näitä ilkeitä anonyymejä tuntuu olevan liikkeellä tosi paljon...

  Näitä ilkeitä kommentteja ei todellakaan kannata alkaa pyörittelemään mielessä vaan päästää ne heti menemään, ei ne oo sun energian tai ajan arvoista :--D Tää sun blogi on ihana, sulla on kiva tyyli ja vaikutat muutenkin hyvältä tyypiltä, joten älä anna ilkeiden kommenttien vaikuttaa suhun! <3

  http://olderthanyesterday.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Milla!:) Samaa mieltä ollaan, en ymmärrä miten kukaan jaksaa käyttää aikaansa tuollaiseen. Varsinkin kun kommentoidaan anonyyminä. Kiitos sulle tsempeistä, en ole ottanut itseeni noista kommenteista, tiedän itse paremmin mistä pidän ja mikä mulle sopii :) ❤ Tällaiset kommentit kuin tää sun on niin piristävää luettavaa:)!

   Poista

Kiitos kaikista kommeteista :)!