Top Social

4+1 Opiskeluvinkkiä

perjantai 13. lokakuuta 2017
studying notes

Mulla on jälleen lukuvuoden ensimmäinen periodi ohi, ja tentit odottavat aivan nurkan takana ensi viikolla. Viikonloppu kuluukin siis tentteihin valmistautuessa. Kulunut viikko kului tiiviisti kurssien viimeistelyssä, joten tentteihin lukeminen on jäänyt aika lailla tämän viikonlopun ja ensi viikon varaan. Onneksi kurssien aikana on tullut tehtyä hommia, joten mun tentteihin lukeminen koostuu ennemminkin kertaamisesta kuin uuden asian opettelusta. Tässä teille muille koe- ja tenttiviikkojen alla painiskeleville muutama mun vinkki kokeeseen lukemiseen.

calendar

1. Kartoita tilanne


Mulla on tapana selailla kirjan tai prujun sisällysluettelo läpi aivan ensimmäisenä, kun ryhdyn suunnittelemaan tenttiin lukemista, ja kartoittaa, kuinka paljon hommaa mulla oikein on ja kuinka paljon lukemiseen tulee kulumaan aikaa. Onko asiat tuttuja, vai pitääkö opetella kokonaan uusia asioita?


2. Suunnittele aikasi

Kalenteri on kätevä apu aikataulun suunnittelussa. Kun tenttiviikko lähestyy, ja olen tsekannut koealueen, on aika tehdä suunnitelma siitä, mitä aion lukea milloinkin. Lukiossa mulla oli tapana aloittaa jokaiseen kokeeseen lukeminen viikkoa ennen kyseistä koetta, ja jaoin luettavat asiat noin viiteen yhtä suureen osioon. Yhden päivän siis varasin kokonaan kertaamiselle tai sille, että aikataulu ei pitänytkään ja luettavaa on vielä kuudentena päivänä, ja yhden päivän pidin kokonaan vapaata. Tämä malli toimi hyvin mulla. Kaikki ei tietenkään sovi kaikille, ja aikataulu kannattaa tehdä alusta asti realistiseksi. Jos uskot, ettei viisi päivää riitä, kannattaa aloittaa aiemmin tai laskea tavoitteita. Musta on tärkeää tietää myös se, mihin opiskelulla tähtää ja aikatauluttaa oma aika sen mukaan. 

studying notes

3. Pysy suunnitelmassasi

Varmasti tärkein asia koko tenttiin lukemisessa on se, että pysyy itse tekemässään aikataulussa, sillä muutoinhan koko aikataulu on hyödytön, eikä sen laatimiseen kannata kuluttaa aikaansa. Yliopistossa en ole enää noudattanut näin tarkkoja lukusuunnitelmia kuin lukiossa, sillä opiskelu on eri tyyppistä täällä. Yleensä tenttejä ei ole kerralla yhtä montaa kuin lukiossa aikanaan, ja olen opiskellut aiheita paljon tiiviimmin koko jakson ajan kuin lukiossa. Tämä tietenkin helpottaa luku-urakkaa. Lisäksi itse opiskeltavat asiat ovat todella erilaisia, kuin lukiossa, sillä en ole täällä vuoden aikana opiskellessa lukenut tenttiin yhtäkään kokonaista kirjaa kannesta kanteen, sillä tenttiin harjoittelu on lähinnä laskemista ja siinä rutiinin hakemista.


4. Tunne itsesi

Tämä kohta liittyy myös aikataulujen laatimiseen. Jos et ole tottunut lukemaan useita tunteja putkeen monena päivänä peräkkäin, kannattaa tätäkin miettiä aikataulua tehdessä. Et tule yhtäkkiä muuttumaan, ja epärealistinen aikataulu aiheuttaa vain lisää paineita ja heikentää motivaatiota. Jos aiemmin et ole lukenut kokeisiin lainkaan, ota tavoitteeksi keskittyä lukemiseen vaikkapa tunti päivässä. Se takaa jo varmasti paremmat tulokset kuin täysi lukemattomuus.

Itsensä täytyy tuntea myös opiskelutekniikan valinnan kannalta. Itse opin itse kirjoittamalla, joten sen sijaan, että lukisin vain kirjaa läpi, teen koko ajan samalla omia muistiinpanoja. Se auttaa minua keskittymään tärkeisiin kohtiin. Olen oikeastaan opetellut lukemaan kokeisiin jo ala-asteella, joten käytän vieläkin silloin hyväksi toteamiani keinoja opiskelussa. Reaaliaineen kokeeseen luin aikanani aina kirjan kertaalleen läpi poimien samalla tärkeät yksityiskohdat omiksi muistiinpanoiksi. Sen sijaan, että olisin aloittanut kirjan lukemisen uudestaan alusta, kertasin lukemalla omia muistiinpanojani. Sovelsin samaa tekniikkaa myös ylioppilaskirjoituksiin. Lukemiseni oli hidasta muistiinpanojen kirjoittamisen takia, mutta minun ei tarvinnut palata enää kirjaan sen luettuani.


Matemaattisissa aineissa mikään ei ole parempaa koeharjoitusta, kuin laskeminen. Minä ainakaan en opi asioita vierestä katsomalla, vaan minun on oikeasti mietittävä tehtävä alusta loppuun itse ja kirjoitettava se ylös. Jotkut toki oppivat ratkomaan matematiikankin tehtäviä lukemalla, mutta minulla se ei toimi alkuunkaan. Tässäkin on tunnettava itsensä, ja kokeiltava, mikä toimii parhaiten.


+1 Muista varata aikaa myös itsellesi

Kukaan ei jaksa päivästä ja viikosta toiseen tukka putkella. Kannattaa myös koeviikon keskellä pitää vapaapäiviä, jotka kannattaa huomioida jo suunnitelmassa. Motivaatio pysyy korkeammalla ja tuloksetkin ovat varmasti parempia levännein mielin:)


Tässä mun muutamia ajatuksia opiskelusta, toivottavasti saitte tästä jotain irti! Mukavaa viikonloppua, muistakaa myös rentoutua!:)
Post Comment
Lähetä kommentti

Kiitos kaikista kommeteista :)!