Top Social

Muutoksia kulutuskäyttäytymisessä

keskiviikko 10. tammikuuta 2018
beige winter outfit

Olen kuluneen vuoden aikana pohtinut entistä enemmän omia kulutustottumuksiani. Vaikkakaan en suuntaa kaupassa luomuhyllylle ja osta vaatteita vain mielestäni eettisiltä yrityksiltä, koen ottaneeni pieniä vauvan askelia oikeaan suuntaan viime vuosina. Vielä on matkaa ja tiedän monia alueita, joissa minulla on kehittämistä, mutta tästä on hyvä lähteä liikkeelle. Monien vuosien aikana muovautuneita käyttäytymismalleja ei muuteta hetkessä. 

beige winter outfit
beige winter outfit

Kaikkein tärkein muutos kulutuskäyttäytymisessäni on ollut se, että pidän aivot mukana pelissä – Mietin aina tarkkaan, ennen kuin ostan. Oli ostos sitten H&M:n kertakäyttövaate tai kalliimpi merkkilaukku, käytän ostopäätöksen tekemiseen aikaa. Kirppiksilläkin mietin aina useamman kerran euron vaatekappaletta, vaikkakin kirppisshoppailussa rajoitteena on lähinnä oman vaatekaappini kapasiteetti. Omien ostopäätösten kyseenalaistamisesta on tullut minulle tapa. Vaikka materialismionnellisuus joskus koittaakin ottaa pientä pääkoppaani hyppysiinsä, pysähdyn laskemaan kymmeneen: a) onko ostos oikeasti tarve, vai haluanko vain ostaa sen ostamisen ilosta ja b) onko ostokselle käyttöä, ja puenko vaatteen päälleni vielä kahden vuoden päästä uudelleen ja uudelleen. Näitä asioita on hyvä pysähtyä miettimään. Moni hutiostos on jäänyt ostamatta, kun malttaa hetkeksi ottaa aivot käteen ja miettiä. Vaatekaappiini on eksynyt vuosien varrella kaikenlaisia ihania (ja kamalia) vaatteita, joiden kohdalla huomasin oikeastaan muutaman käytön jälkeen, etteivät ne ole oikeastaan tyyliäni, eivätkä edes istu kunnolla.

Olen myös nostanut standardejani vaatteiden suhteen. Aiemmin vaatekaappini koostui lähinnä heräteostoksista, joita oli vaikea ja joskus jopa mahdoton sovittaa yhteen. Vaatteet päätyivät kaappiini sitä mukaa, kun näin kaupassa jotain kivaa. Niinpä garderobini oli sekalainen kokoelma onnettomia yhteensopimattomia vaatekappaleita. Nykyään lähes kaikki vaatekaappiini asti päätyvät vaatekappaleet ja asusteet on mietitty ennalta. Olen syksystä asti etsinyt sopivia poolokaulusneuleita, ja olen vähitellen katsellut kaupoissa ja kirppiksillä sillä silmällä, jos sopivat osuisivat eteen. Ensimmäinen löytyi joulun tienoilla, posti toi toisen kotiin eilen. Vaikkakin projekti vie aikaa, uskon ostoslistallani olevien tuotteiden olevan todella minulle tarpeellisia. Mikäli jokin tuote häviää ostoslistalta ennen, kuin olen löytänyt täydellisen yksilön, kyseistä tuotetta tuskin tarvitsee oikeasti. Malttamalla mieleni ostoksilla (varsinkin pahamaineisissa alennusmyynneissä!) olen löytänyt vaatekaappiini monia mieluisia vaatteita, jotka sopivat sekä tyyliini, että ovat juuri sellaisia kuin toivon.

No tuleehan kaikille joskus heräteostoksia! Osa omistakin heräteostoksistani on ihan vaatekaapin lemppareita nykyään. Olen pitänyt heräteostosten kanssa sellaista linjaa, että ostan vain, jos tuote herättää heti mielenkiintoni ja se on heti kuin luotu vaatekaappiini ja päälleni. Osasta vaatteita ja asusteita vain tulee heti sellainen fiilis, tiedättehän? Jos heräteostosta täytyy miettiä, tai se ei ole ”aivan täydellinen”, jätän sen yleensä surutta kauppaan – Se olisi todennäköisesti päätynyt pölyttymään vaatekaappini perukoille. Vaikka heräteostosten ja todellisten tarpeiden kanssa tasapainottelu on ajoittain yhtä arpapeliä, koen kehittyneeni siinä. Jos joudun miettimään liikaa, sekin on hyvä merkki jättää tuote suosiolla kaupan hyllyille. 

beige winter outfit
beige winter outfit

Jo vuosien ajan suurin osa vaatteistani on löytänyt tiensä kaappiin kirppisten kautta. Kirppikset ovat ihania hyvän omatunnon ostospaikkoja, jossa pääsee sukeltamaan aivan omalaiseensa maailmaan. Usein kirppispöytien kohdalla pysähdynkin miettimään, millaiselle omistajalle vaate on ennen kuulunut. Kirppiksiltä vaatteiden löytämisessä on omanlaisensa viehätys – Ja yleensä ostoksissakaan ei rokoteta kukkaroa kovinkaan suurilla summilla. Myöskään vaatteiden valmistajalla ei ole juurikaan merkitystä. Vaate on jo kerran ostettu, eikä tehtyä saa tekemättömäksi. Vaatteista näkee kirppiksellä myös usein, kuinka hyvin ne kestävät kulutusta, useimmat myytävät vaatteethan ovat joskus olleet jo käytössä. Näin pystyy siis helposti välttymään surkealaatuisten vaatteiden ostamiselta.

Tällä hetkellä pyrin ostamaan kaiken tarvitsemani kirpputoreilta. Ainahan tämä ei onnistu, mutta olen hieman miettinyt sitäkin, millaisia arvoja ja millaisia yrityksiä haluan tukea ostoksillani. Siskoni kanssa jo yli puoli vuotta sitten mietimme, että voisimme lopettaa shoppailun H&M:llä kokonaan – Ja siitä se ajatus lähti! En ollut ennen päätöstäkään shoppailut pitkiin aikoihin H&M:llä, joten koin, että päätös ei ollut kovin vaikea. Ruotsalainen vaatejätti on sopiva kohde, jonka voi jättää välistä miettimällä kestävämpiä valintoja. Vaikkakin tämä on vasta pieni askel, siitä on hyvä aloittaa. Vaikkakin tiedän tekeväni vieläkin ostoksia ajoittain H&M:n omistuksessa olevien brändien liikkeistä, kuten sanottu, tämä on vasta alkua. Vähitellen voin alkaa karsia listaa ennestään, ja shoppailla ainoastaan kestäviä ja eettisesti tuotettuja vaatteita. H&M:n vaatteita eksyy toki kaappiini paljon kirppiksiltä, mutta kuten mainitsin, ostotapahtumaa ei voi enää peruuttaa. Vaikkakin olen tehnyt H&M:ltä hyviä löytöjä jo vuosia, joukkoon on mahtunut myös surkeita yhden pesukerran vaatteita. En siis koe, ettenkö voisi korvata aiemmin H&M:ltä ostamiani vaatteita jonkin muun merkin tuotteilla. Shoppailen edelleen vaatteita monista yrityksistä, joiden etiikassa ja tuotteiden laadussa on parantamisen varaa, mutta en aio haukata liian isoa palaa kerrallaan. Näiden ajatusten on tarkoitus kantaa koko elämän. Päivä päivältä, ehkä ensi kesänä otan seuraavan askeleen ja jatkan listan karsimista – Tai ehkäpä jo huomenna.


Millaisia ajatuksia teissä herää kulutuskäyttäytymisen suhteen? 

Kutakuinkin kirppisasu:
Takki Vila
Mekko Seppälä, 2nd hand
nilkkurit Skopunkten, Zadaa
huivi Cubus, 2nd hand
laukku Mango
korvakorut Ur&Penn
4 kommenttia on "Muutoksia kulutuskäyttäytymisessä"
 1. Samoja ajatuksia oon lähivuosina pyöritellyt! Ostan lähes kaikki vaatteet kirpputoreilta sekä itselleni että lapsille. Saatan kyllä ostaa uutenakin esim. Alennusmyynneistä, mutta oon alkanut itsekin välttämään esimerkiksi H&m:n vaatteita. Pienestä se lähtee eli pikku hiljaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että muillakin on samoja ajatuksia!:) ja niinkuin sanoitkin, vähän kerrallaan :)

   Poista
 2. Hyviä pointteja tässä, hyvin samanlaisia ajatuksia olen itsekin pyöritellyt päässäni. Koetan nyt radikaalisti vähentää verkossa shoppailua ja muutenkin harkita enemmän vaateostoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pia, mukava kuulla että ajatukset kohtaavat:) Juuri tuo nettishoppailu on paha houkutin, jota itsekin pyrin välttämään. Oikeastaan pyrin välttämään myös vaatekauppoihin menoa, silloin ei herää ajatuksia uusista vaatteista :)

   Poista

Kiitos kaikista kommeteista :)!